location کرج، کیلومتر 4 جاده محمد شهر به ماهدشت، خیابان اتحاد
mob 34239936-9 (026)
گروه خبري : آخرین اخبار
تاريخ انتشار : 1401/09/06 - 14:02
كد :2

فرآیند تولید آرد

تولید آرد نیازمند طی نمودن مراحل مختلفی ‎‎می باشد تا بتوان به بهترین نحو محصول نهایی را تولید نمود.

آرد به عنوان یکی از محصولات غذایی است که نقش مهمی را در سبد غذایی خانواده‎ ها‎ ایفا‎‎می ‎کند. آرد ماده ای پودری است که از دانه غلات یا سایرموادنشاسته ای تهیه‎‎ می‎ شود. عموماً آنچه به عنوان آرد در نزد ما شناخته شده تر است، آرد گندم‎‎ می ‎باشد.

در کنار آن، آردهای ذرت، نخود، جو، برنج، گندم سیاه و … نیز تهیه‎‎ می ‎شود. مهم ترین عنصر آرد را نشاسته تشکیل‎‎ می‎ دهد که زیر مجموعه هیدرات کربن محسوب‎‎ می‎ شود. آرد گندم عموما برای تهیه نان و پاستا مورد استفاده قرار می ‎گیرد. همچنین به دلیل ویژگی هایی که دارد، مصارف گوناگونی از آن می شود.

چندین مورد از انواع آرد در کارخانه عبارتند از :

  • آرد نول که از قسمت مرکزی آندروسپرم تهیه می‎ شود.
  • آرد ستاره که از اندوسپرم و مقداری از پوسته تهیه می ‎گردد.
  • آرد تافتون و لواش که که از آندروسپرم به دست می‎ آید.
  • آرد ماکارونی كه معمولا از نوعی گندم به نام «دروم»تهیه می ‎شود.

فرآیند تولید آرد

تولید آرد

تولید آرد نیازمند طی نمودن مراحل مختلفی ‎‎می باشد که عبارت است از:

کنترل فرآیند تولید آرد

در این مرحله، کنترل مواداولیه یا همان گندم،به منظورتولیدآرد، وارد آزمایشگاه‎‎می‎شود و آزمایشات و بررسی‎ها‎ی مختلفی بر روی گندم صورت‎‎می‎گیرد، از جمله اندازه گیری میزان رطوبت هکتولیتر (میزان وزن گندم در واحدحجم)، افت مفید و غیرمفید،كنترل سلامت و بهداشت كه توسط کارشناس آزمایشگاه بانظارت مسئول فنی در واحدکنترل کیفی‎‎ صورت مي گيرد.

تایید مواد اولیه

پس از اینکه گندم در آزمایشگاه مورد تایید واقع شد، بوجاری شده و تمامی مواد زائد گندم از قبیل کاه، کزل، خاک،شن و … از آن جدا‎‎ می شود. البته تنها ۵۰ درصد مواد زائد از گندم پاک می گردد و نیازمند مراحل دیگری برای تمیز کردن ‎‎می باشد.

انبار کردن گندم

در این مرحله گندم به انبار مکانیزه منتقل‎‎ می ‎شود که پس ازبالارفتن، مجددا از۲ بوجاری خشک عبور‎‎می‎ کند و از پوست گیر،شن‎ گیر و سیاهدانه گیرگذشته‎‎ ‎‎و وارد نم زن‎‎۱‎‎می‎ شود. سپس میزان مشخص شده ای آب به آن اضافه‎ شده و  به مدت ۲۴ تا ۳۰ساعت  به حال خود رها ‎‎می‎ شود.
پس از خیس خوردن، گندم ‎ها‎ وارد نم زن ۲‎‎شده و دوباره به آن آب اضافه‎‎ می‎ شود. این بار گندم‎ ها‎ ۱۰ ساعت می خوابند و برای بار سوم بوجاری گندم صورت‎‎ می‎ گیرد. پوستگیری گندم و ورود به مخزن سر والس در این مرحله انجام ‎‎می ‎شود.

بلغور گندم با دستگاه ها‎ی مکانیزه

زمانی که گندم کاملا تمیز‎‎شد، به والس ۱ BREAK‎‎وارد‎‎ می ‎شوند و توسط پنوماتیک بلغور و سپس به الک منتقل مي شود. آردتولیدی وارد مارپیچ آردشده و مابقی بلغوربهBREAK 2‎‎انتقال‎‎ می‎ یابد. این فرآیند ادامه پیدا‎‎ می ‎کند تا به آخرین والس برسد و دانه ‎ها‎ی مغز از سبوس جدا شوند. در والس ۵و۴ BREAKسبوس از آرد جدا شده و به سالن سبوس منتقل‎‎ می ‎شود تا در آنجا بسته بندی شوند.

ذخیره آرد در سیلو

ظرفیت سیلوهای ذخیره آرد در حدود ۲۴۰۰ تن‎‎ می‎ باشد که آردتهیه شده درسیلوهابه مدت ۴۸ ساعت باقی‎‎ می ‎ماند تا کیفیت مطلوب خود را بدست آورد.

غنی سازی

هدف اصلی غنی سازی، رساندن یک یاچندماده مغذی به طور دائم وبه میزان مشخص درمحصول‎‎ می ‎باشد. این مواد به عنوان مکمل سایر عناصرتشکیل دهنده آرد هستندکه به عنوان ارزان ترین و موثرترین راه برای کاهش کمبودهای ریزمغذی ها در جامعه صورت‎‎ می ‎گیرد.
‎‎غنی سازی‎‎ می‎ تواند در بلندمدت موجب ارتقاءوضعیت تغذیه وسلامت افرادجامعه گردد.‎‎ ازجمله موادی که در زمان غنی سازی آرداضافه ‎‎می ‎شود، عبارت است از آهن،روی،ید،کلسیم و … . پس از این مرحله،آردچندسیلو با یکدیگر ترکیب ‎‎شده و دستگاه کیسه گیری، محصول تولید شده را درکیسه ‎ها‎ی ۴۰ کیلوگرمی بسته بندی‎‎ می ‎نماید.

نمونه برداری

در کارخانه ‎ها‎ی تولید آرد به منظور حصول اطمینان از کیفیت و مرغوبیت آرد، محصول نهایی را نمونه برداری‎‎ می ‎کنند و نمونه را به واحد کنترل کیفیت انتقال ‎‎می‎ دهند تا آزمایشات لازم بر روی آن صورت بگیرد. در این مرحله واحدکنترل کیفی برروی نمونه آردآزمایشاتی نظیرشیمیایی ومیکروبی انجام‎‎ می ‎دهد که شامل رطوبت،پروتئین،اسیدیته،PH،گلوتن، خاکستر، خاکسترغیرمحلول دراسید، دانه بندی و آزمایش غنی سازی آرد مي باشد.
آزمایش رطوبت به منظور مطابقت آرد تولیدی بااستانداردملی شماره ۱ – ۱۰۳ انجام ‎‎می ‎شود. اگر رطوبت محصول بالاتر از حد مجازباشد، پس از مدتی آرد دچار کپک زدگی وکلوخه شدن‎‎ می ‎شود. آزمون گلوتن،جهت کسب اطمینان از کیفیت آردتولیدی جهت مصرف وتهیه خمیرمناسب صورت‎‎ می‎ گیرد. اگر گلوتن آردپایین ترازحدمجازباشد، موجب پاره شدن خمیر‎می ‎شود.
آزمونPH‎‎بر روی آرد، میزان اسیدی وقلیایی بودن آن را معین‎‎ می‎ کند براساس این استاندارد ملی میزان PH نباید از ۵/۶ -۶/۵‎‎كمتر ويابیشتر شود. آزمون خاکستر به منظورتعیین میزان موادآلی ومعدنی موجوددر آرد صورت ‎‎می ‎گیرد.آزمایش خاکسترغیرمحلول دراسید،میزان شن وماسه موجوددرآرد و آزمایش اسیدیته، کهنگی آردتولیدی را تعیین می کند. ‎‎آزمایش پروتئین مشخص کننده میزان پروتئین موجوددرآردبراساس استانداردملی خواهد بود.مهم ترین آزمونی که بر روی آردها انجام ‎‎می ‎شود، آزمایشSPOT TEST‎‎یاغنی سازی است.